WAŻNE INFORMACJE
System kart obiadowych
Od 21 października 2024 r. osoba korzystająca ze stołówki ma obowiązek posiadać przy sobie kartę, którą gdy zbliży do czytnika – program sprawdzi stan konta (czy obiad został opłacony).
- W przypadku zgubienia karty, po wniesieniu dodatkowej opłaty – zostanie wydana nowa karta.
- Karty nie należy nikomu udostępniać ani pożyczać.
- Szkoła nie ponosi odpowiedzialności za takie działanie.
Wprowadzenie systemu Kart Obiadowych ma na celu usprawnienie rozliczeń za obiady oraz pracy stołówki.Postępowanie w przypadku utraty karty obiadowej.
- Fakt zagubienia lub zniszczenia szkolnej karty obiadowej należy zgłosić Kierownikowi Stołówki.
- Aby otrzymać duplikat karty należy wnieść opłatę w wysokości 10,00 zł. na konto bankowe: 24 1030 1508 0000 0005 5076 8062 z opisem: opłata za zgubioną kartę obiadową
- Potwierdzenie dokonania transakcji okazać lub przesłać Kierownikowi Stołówki.
- Duplikat zostanie wystawiony w ciągu 3 dni roboczych.
UWAGA!
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów.
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan,
orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty
przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, cynamon, zioła prowansalskie, papryka słodka, ocet balsamiczny.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu,
mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.